You are here

Benczédi Zsófia (58) · 2019 · beszámoló

Közzétette Benczedi Zsofia · Ke, 2019/09/24 - 12:54

Az Erasmus program segítségével nyári szakmai gyakorlaton vehettem részt a budapesti Bethesdai Református Gyermekkórházban. A szakmai gyakorlat során klinikai lelkigondozást végeztem különböző osztályokon.

Tapasztalataimat a mentálhigiéné, rehabilitáció valamint a neurológia osztályokon bővíthettem. Érdekes volt megtapasztalni azt, hogy hogyan kapcsolódik össze az orvostudomány a teológiai, hitbeli, lélekbeli kérdésekkel. Számomra ez volt a második alkalom, hogy a Bethesdai Gyermekkórházban végezhettem szakmai gyakorlatot. Úgy éreztem, hogy az első alkalom, első gyakorlat után, annyi kérdés maradt bennem megválaszolatlanul, hogy vissza kell mennem erre a helyre, hogy újból válaszokat keressek. Azonban rájöttem, hogy vannak olyan emberi sorssal, élettel kapcsolatban feltett miértek, amelyekre nem lehet megtalálni a konkrét választ, mert az mindenki számára más, vagy olyan kérdések, amelyekre az élet később adja meg a válaszokat. Mindazonáltal úgy érzem, hogy egy nagyszerű tapasztalat, lélektágítás volt számomra a Bethesdai Gyermekkórház által nyújtott lehetőség. Találkozhattam nem mindennapi emberi történetekkel, kiléphettem a komfortzónámból és tapasztalhattam, tanulhattam. Családokat ismertem meg a kórházban, gyermekeket, szülőket. A gyerekekkel játszhattam, beszélgethettem és mindeközben vigasztalhattam, bátoríthattam őket, hogy kitartással haladjanak a gyógyulás felé. Hálás vagyok az őszinte beszélgetésekért, amelyeket a szülőkkel vagy az ott dolgozókkal folytathattam. Csodálatra méltó, hogy néhány szülőben mennyi erő rejlik és mennyire áldozatkészen tud megbirkózni azzal a feladattal, hogy beteg gyermekét segítse, tanítsa, fejlessze és gyógyíttassa.

A kórházlelkész jóvoltából Bibliaórát is tarthattam a kórházban, amely szintén új tapasztalat volt számomra. Jó volt látni azt, hogy sokan odafigyelnek lelki épségükre, hogy vannak olyan orvosok, kórházi alkalmazottak, akik a hit segítségével megerősödve igyekeznek emberek életét jobbá tenni. (A feltöltött kép épp ezt a pillanatot örökíti meg.)

Mindezek mellett alkalmam volt felfedezni az eddig nem látott városrészeket, meglátogatni néhány kulturális intézményt és részt venni kulturális programokon, amelyek az ott tartózkodásom alatt zajlottak.

Véleményem szerint mindenkinek jót tenne, ha tanulmányai alatt legalább egyszer igénybe venné az Erasmus plusz által felkínált lehetőséget, mert úgy gondolom, hogy jót tesz a tanulónak, diáknak, ha bepillantást nyerhet a különböző szakmai területek működésébe és ez által szélesíti látókörét, megismer embereket, emberi sorsokat vagy különböző helyzeteket, amelyekbe nem egyértelmű, hogy az ember élete során belecseppen.