You are here

Józsa Tamás (317) · 2020-10 · beszámoló

Közzétette tamas.jozsa98@y... · Vas, 2020/10/11 - 19:27

A Forrás. A forrás? Nem, a Forrás.

A budapesti Tiszta Forrás Alapítvány fogadott idén nyáron köreibe (intézményébe), hogy tanulhassak, fejlődhessek az ott elvégzett szakmai gyakorlat által. Hálás vagyok ezért a lehetőségért, mert mostanig külön nem fogadtak tőlünk teológust, csak az RMK-n keresztül.

Az Alapítvány hajléktalan ellátást végez Budapest XVIII. kerületében. Több módon végzik az ellátást: működtetnek éjjeli menedékhelyet, utcai gondozó szolgálatot és nappali melegedőt. A nappali melegedőbe, meghatározott időkereteken belül az utcán élő emberek, hajléktalanok mehetnek be. Vajon miért? Igen, felmelegedni… többnyire. De nem csak testileg, hanem lelkileg is, és éppen ez a lényege a hajléktalan missziónak. Az utca embereinek, vagy ahogy a kollégák nevezik, a „klienseknek, ügyfeleknek” melegre, szeretetre, törődésre van szükségük. Nyilván, a felsoroltakat végső soron Isten rendelheti ki és ő biztosíthatja leginkább, de nekünk, embereknek igyekeznünk kell a tőlünk telhető legtöbb segítséget megadni ezeknek az embereknek, mert Isten talán általunk mutatja ki szeretetét a rászorulók, a társaink iránt.

Isteni szeretet, isteni gondviselés? Tényleg ezek mutatkoznak meg abban, hogy segítünk másokon? Igen, én hiszem ezt. Tényleg vihetünk egy kis színt a segítségünk által a hajléktalanok szürke mindennapjaiba. A folt viszont még nagyobb, színesebb és különösen tartalmasabb, lényegesebb lehet, ha Isten igéjéről, az evangéliumról beszélünk az embereknek. Ezt tudják az alapítványban is, ahol minden szerda délután „anonim jellegű evangéliumi közösségi alkalmat” tartanak. Ezen az alkalmon bárki részt vehet.

A hajléktalanoknak a benti „szolgáltatások” mellett, kint is van részük némi olyan örömben, ami az utcai gondozó szolgálat munkatársainak köszönhető. Minden hétfőn és pénteken úgynevezett teajáratok vannak, amikor ennivalót és innivalót (teát) kapnak a hajléktalanok. Esetenként ruhát, tisztálkodó szereket is átvehetnek, sőt bizonyos adományokat is, amelyeknek átvételében és kézbesítésében segítenünk kellett. Ezeken az alkalmakon előfordulhat, hogy egy-egy mélyebb beszélgetés is kialakul, viszont a beszélgetések sokkal jellemzőbbek az a benti, fedett, meleg nappali melegedőben.

Az éjjeli menedékhely lakóiról: ők azok, akik egy kicsivel több esélyt kérnek és kapnak a változásra. Ők folyamatosan bent lakhatnak. Legtöbbjük a függőségektől (alkohol, drog, szerencsejáték stb.) szeretnének megszabadulni és egy biztos fedelet szeretnének fejük felett tudni. Ezek mellett munkát keresnek és vállalnak. Úgy gondolom, hogy a függőségek elhagyása rajtuk áll, de a szabadulás Istentől jön. Ezt hallhatják minden nap a közös reggeli áhítatokon.

Szeretettel ajánlom az alapítványt minden olyan személynek, aki szereti felebarátait, aki szeret segíteni, szeret beszélgetni, és aki hajlandó egy kis színt vinni a hajléktalanok, rászorulók életébe.